Napredno pretraživanje


BelenzukaBelenzuka (Belenzuk) je tradicionalna narukvica koju su izrađivali sarajevski majstori  filigrana. Naziv "Belenzuk" je turski naziv za narukvice u obliku halke (kod nas se zove halhala), narukvice sa lancima ili narukvice sa koralima.

Međutim kod nas se naziv belenzuk koristi isključivo za  narukvicu sa lancima koja se sastoji iz dva dijela: filigranska kopča sa ili bez kamenja i dio sastavljen od ručno rađenih lanaca. Broj lanaca je obično bio 5, 7, 9 ili 11.

 

Belenzuka se izrađuju od srebra. U tim slučajevima se često zna desiti da kopča bude pozlaćena.

Nije rijedak slučaj da se nađu stare belenzuke izrađene od alpake koja je vrlo slična srebru i razliku mogu primjetiti samo majstori i osobe koje se razumiju u plemenite metale. Zbog svoje težine i prilično visoke cijene vrlo rijetko se belenzuke rade od zlata.

Kopča na belenzuci je uglavnom filigranska i može biti sa ili bez kamenja. Kamenje je crvene, plave ili zelene  boje, a što se tiće oblika može biti okruglo, u obliku suze ili romba.

Dosta staroga nakita ja bilo usko vezano za narodne nošnje (teperluci, pafte i sl) i danas ga je skoro nemoguće nositi. Međutim belenzuke i halhale su i dan danas atraktivne i moderne,čak i kod mlađih djevojaka.

U današnjem vremenu industrijalizacije i jeftinih i nekvalitetnih proizvoda pojavile su se i mašinski rađene belenzuke. Njihova cijena je niža, često neznatno, ali iole bolji poznavalac nakita će primjetiti ogromnu razliku u kvaliteti i ljepoti. 

Svaka belenzuka kupljena kod nas ima naš zaštitni logo kojim garantujemo kvalitet i 100% ručnu izradu, kao i znak sa tri pečata: 925, imeni žig i državni žig.

Pored toga što kod nas možete naručiti autentičnu belenzuku, radimo i njihovou popravku i repariranje. Ti su zahvati često vrlo zahtjevni i za ovakvu vrstu opravke potrebna je velika stručnost i pažnja.U suprotnom može biti uništen nakit neprocjenjive vrijednosti.

Više na BećArt.ba

 
 

Vip profili

Vip Klub

FacebookLikeBox

Tek ažurirani profili

Popularni profili

Novi profili

Najbolje ocjenjeni